Προγράμματα & Έργα

Ψηφιοποίηση αντικειμένων πολιτιστικής αξίας

Πρόκειται για εφαρμογή τεχνικών τρισδιάστατης αναπαράστασης και ψηφιοποίησης κινητών πολιτιστικών αντικειμένων με στόχο την παραγωγή αρχειακού υλικού αλλά και την δημοσίευση τους στο διαδίκτυο. Ακολουθήθηκαν διαδεδομένες τεχνοτροπίες όπως :

 1. Tρισδιάστατη σάρωση υψηλής ακρίβείας με την μέθοδο 'Tριγωνοποίησης με λέιζερ'.
 2. Tρισδιάστατη ανακατασκευή κινητών αντικειμένων με την φωτογραφική μέθοδο 'Σχήμα από σιλουέτα'.
 3. Tρισδιάστατη ανακατασκευή αντικειμένων με την μέθοδο του 'Δομημένου φωτισμού'.

Κατά την διάρκεια του έργου πραγματοποιήθηκαν πειραματικές τρισδιάστατες αποτυπώσεις αντικειμένων κατασκευασμένων από διαφορετικά υλικά όπως πηλός, ξύλο, γυαλί, μάρμαρο, χρυσός, κ.α. Καταγράφηκαν οι μορφολογικές ιδιαιτερότητες που συναντούμε σε πολιτιστικά τεχνουργήματα οι οποίες αποτελούν προκλήσεις για τις τεχνοτροπίες ψηφιοποίησης.

Εκτελέστηκαν πειράματα με αλγόριθμους μετασχηματισμού τρισδιάστατων δεδομένων για την οπτικοποίηση τους με διαφορετικές μεθόδους (νέφη σημείων, πολυγωνικά πλέγματα, ογκομετρικά, κ.α) καθώς και αλγόριθμοι αφαίρεσης θορύβου και βελτιστοποίησης του όγκου δεδομένων που καταλαμβάνουν τα τρισδιάστατα μοντέλα.

 

Ψηφιοποίηση Εκκλησιαστικών Μνημείων

Πρόκειται για τρισδιάστατη ψηφιοποίηση α) του ναού της Επισκοπής στην περιοχή Σταυρί της Μάνης (χριστιανικός ναός της Βυζαντινής περιόδου) και β) του ναού του Αγίου Βασιλείου στον οικισμό Κελεφά (χριστιανικός ναός της Μεταβυζαντινής περιόδου) στη γεωγραφική περιοχή της Μάνης με στόχο την προβολή τους. Το αποτέλεσμα του έργου είναι ένα τρισδιάστατο ψηφιακό μοντέλο των ναών το οποίο παρέχει τη δυνατότητα εικονικής επίσκεψης και περιήγησης των χώρων του κάθε μνημείου.

 Ψηφιοποίηση Αρχιτεκτονικών Συνόλων Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος

Οι τρισδιάστατες αναπαραστάσεις χώρων πολιτιστικής αξίας αποτελούν ένα ενεργό ερευνητικό χώρο. Στόχος του συγκεκριμένου έργου είναι η τουριστική προβολή των αρχιτεκτονικών συνόλων μέσω του Διαδικτύου με χρήση τεχνολογιών ρεαλιστικής τρισδιάστατης εικονικής περιήγησης πραγματικού χρόνου. Οι χώροι που αναπαραστάθηκαν τρισδιάστατα είναι : α) Η περιοχή των πηγών της Αγίας Βαρβάρας στο Ν. Δράμας, β) ένα τμήμα της παλιάς πόλης του Ν. Ξάνθης, γ) ένα τμήμα της παλιάς πόλης του Ν. Καβάλας.

Η πρόσβαση στις τρισδιάστατες αναπαραστάσεις γίνεται με τη χρήση ενός VRML viewer.

Οι τρισδιάστατες αναπαραστάσεις μπορούν να προβληθούν μέσα από θεματικούς διαδικτυακούς τόπους εμπλουτισμένους με φωτογραφικό και ιστορικό υλικό με απώτερο σκοπό την δημιουργία ενός ηλεκτρονικού διαφημιστικού φυλλαδίου της περιοχής που προβάλει τον συγκεκριμένο πολιτιστικό θησαυρό μέσω του Διαδικτύου.

Η αποτύπωση των χώρων πραγματοποιείται με την χρήση συστημάτων ψηφιοποίησης τεχνολογίας time-of-flight. Τα δεδομένα που προέρχονται από το συγκεκριμένο σύστημα χρησιμοποιούνται ως η βάση για την ανάπτυξη της τελικής ρεαλιστικής τρισδιάστατης απόδοσης του χώρου.

 

Τρισδιάστατη Αποτύπωση του Βυζαντινού Κάστρου στο Ν. Καβάλας

Το Βυζαντινό κάστρο στο νομό Καβάλας βρίσκεται στην κορυφή της χερσονήσου της Παναγίας εκεί όπου είναι κτισμένη και η παλαιά πόλη. Στους Βυζαντινούς χρόνους αλλά και μεταγενέστερα έγιναν αλλεπάλληλες ανακατασκευές και επεμβάσεις στην οχύρωσή του από Βυζαντινούς, Ενετούς και Τούρκους.

Η σημερινή μορφή του κάστρου κτίσθηκε στο πρώτο τέταρτο του 15ου αιώνα ενώ στηρίζεται στη θεμελίωση της Βυζαντινής περιόδου.Η αποτύπωση του κάστρου πραγματοποιήθηκε με τη χρήση συστημάτων ψηφιοποίησης τεχνολογίας time-of-flight. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης τεχνολογίες ρεαλιστικής φωτοσκίασης με στόχο να παρουσιάζεται το κάστρο με φωτισμό ανάλογο αυτού μίας φωτεινής καλοκαιρινής ημέρας.

 

Τρισδιάστατη Ανακατασκευή του Λιμανιού του Αργοστολίου, Κεφαλονιά

Ιστορικός εικονικός περίπατος στο λιμάνι του Αργοστολίου της Κεφαλονιάς, όπως ήταν πριν από τον καταστροφικό σεισμό του 1952.

Η τρισδιάστατη ανακατασκευή της περιοχής βασίζεται σε τοπογραφικό χάρτη και ιστορικό φωτογραφικό υλικό, όπου απεικονίζεται η περιοχή του Αργοστολίου όπως ήταν την εποχή προ του σεισμού.